MOLYKOTE® P-1900 FOOD MACHINERY ANTI-SEIZE PASTE
Biała wodoodporny smar pasta mineralna posiadająca atest spożywczy NSF H-1zapewniająca doskonały niski współczynnik tarcia i wysoką nośność zaprojektowana do smarowania wysoko obciążonych punktów tarcia pracujących w umiarkowanych prędkościach i wymagających “czystego” niezanieczyszczającego smarowania a w szczególności posiadająca dopuszczenie spożywcze niezbędne przy stosowaniu smaru w przetwórstwie spożywczym i rozlewniach.
Pastę P 1900 wykorzystujemy do smarowania armatury, instrumentów precyzyjnych i łożysk pracujących w piecach piekarniczych, cukierniczych i przy produkcji spożywczej.(np. zawiasy w patelniach, rożnach, piekarnikach) a także przy pakowaniu produktów spożywczych. Inne zastosowania w których Molykote P-1900 jest stosowany doskonale się sprawdza to smarowanie prowadnic ślizgowych przekładni otwartych, elementów pasowanych na ciasno, klinów i wielowpustów. Biała pasta P-1900 może być stosowany do elementów maszyn wszystkich typów, narażonych jednocześnie na ekstremalne naciski, obciążenia udarowe oraz ruchy wibracyjne lub oscylacyjne a także do sparowanych powierzchni ślizgowych, które mają tendencję do sklejania się i zakleszczania.
Tak szeroki zakres stosowania jest możliwy dzięki temu,że smar wytrzymuje ekstremalne naciski, posiada bardzo niski współczynnik tarcia, posiada wysokie zdolności przylegania do powierzchni, skład zapewnia małe zużycie eksploatacyjne, chroni przed korozją i jest wodoodporny, zapobiega korozji ciernej i sklejaniu oraz zakleszczaniu.
Główne zalety tak skonstruowanego smaru to jego bardzo dobrze dobrany skład chemiczny. Olej mineralny, jako baza, zagęszczacz aluminiowy złożony i dodatkiantycierne i smary stałe. Wysoka wydajność na mokrej nawierzchni, bardzo niski współczynnik tarcia, długa żywotność a co sprawia rzadkie dosmarowanie, wysoka nośność, odporność na wymywanie wodą, eliminacja zjawiska stick-slip. W wyniku występowania zjawiska stick-slip następuje ograniczenie dokładności pozycjonowania, hałaśliwość i szybsze zużycie węzłów tarcia dlatego eliminacja tego zjawiska jest bardzo istotna a skuteczna ochrona przed korozją cierną w wyniku zastosowania pasty stawia ten produkt w czołówce past anti-seize. Inne zwiększające zalety pasty smarnej to odporność na wysoką temperaturę (do +180°C jak smar +300°C jako smar suchy) atest NSF H1 umożliwiający przypadkowy kontakt z produktami spożywczymi, łatwy montaż i demontaż płaszczyzn posmarowanych pastą oraz zapewnienie połączeniom gwintowanym stałego momentu nawet w warunkach silnego zapylenia. Warto dodać, że smar w temperaturze +180 °C zachowuje normalną lepkość kinematyczną i wszystkie walory ślizgowe, a potem gęstnieje i do 300°C jest smarem stałym. Na ten element należy zwrócić szczególna uwagę ze względu na to, że lepkość kinematyczną powyżej +180 °C znacznie wzrasta.
Sposób smarowania: typowy sposób smarowania węzłów smarnych smarami stałymi. Oczyścić punkty, które mamy smarować i nanosić produkt przy użyciu pędzla, szpachelki lub automatycznych aplikatorów w taki sam sposób jak z tradycyjne pasty smarne. Nadmiar smaru nie musi być usuwany, ponieważ nie wywołuje negatywnych skutków.
Podstawowe dane Molykote P-1900
Norma | Treść | Jednostka | Wynik |
CTM 0176 | Kolor | biały | |
skład: oleju mineralny, jako baza, kompleks aluminium, jako zagęszczacz, stałe smary, jako dodatki | |||
Temperatura pracy | -30 do +180º C jako smar, lub do 300º C jako pasta sucha | ||
DIN 51 818 | Klasa konsystencji NLGI | 1 | |
ISO 2137 | Penetracja | mm/10 | 290-340 |
ISO 2811 | Gęstość w 20 º C | g / cm3 | 1,11 |
DIN ISO 2592 | Temperatura zapłonu zamknięty tygiel | ° C | > 200 |
DIN 51562 | Lepkość oleju bazowego w 40 ° C | mm² / s | 34 |
DIN 51 350 pt.4 | Four-balltestest obciążenie zespawania | N | 3200 |
DIN 51 350 pt.5 | (Four-ball maszyna, 1450 ob/min/800 N / 1 h) | mm | 0,9 |
Początkowy moment odkręcania (gwint M 12, moment obrotowy Ma = 56 Nm, trzymając w 300 ° C przez 21 godz, śruby materiał Nr 1,7709) | Nm | 85 | |
Współczynnik tarcia w połączeń śrubowych (M12, materiał r 1,4301) na łbie śruby | |||
Press-fit μ = test | μ | 0,11 | |
Z połączeń śrubowych M12, 8,8 z oksydowana powierzchnia (Erichsen tester) | |||
Test Screw – gwint μ | μ | 0,1 | |
Test Screw – głowa μ | μ | 0,1 | |
DIN 51 807 pt.1 | Wodoodporność, statyczna, ocena | 1-90 | |
Współczynnik tarcia skurczowego | μ | 0,1 | |
Atest FDA 21 CRF 178.3570 | |||
Atest NSF H1-Nr. 132480 |
CTM (Korporacyjna metoda badań) odpowiadają standardowym testom ASTM w większości przypadków.
ASTM: Amerykańskiego Towarzystwa Badań i Materiałów.
ISO: Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna
DIN: Deutsche Industrie Norm
JIS: JapaneseIndustrial Standard.
Opakowania: kasety: 400g, 1 kg; beczka: 25 kg beczka: 180 kg lub możesz zlecić przepakowanie na dowolne opakowanie .Pastę anti-seize Molykote P-1900 dostarczamy bez kosztów dostawy do Białegostoku, Warszawy, Bydgoszczy, Katowic, Krakowa i Wrocławia
Normy i atesty: odpowiednie przepisy dotyczące niskiego współczynnika tarcia, dobra odporność na działanie wody, duża nośność, spełniają wymagania specyfikacji FDA (Kontrola Food and Drug Administration), Nr 21 CFR 178.3570 i jest zarejestrowany w NSF w kategorii H1 dopuszczalności, jako “dopuszczony do przypadkowego kontaktu z żywnością”, dzięki czemu Molykote P-1900 jest idealny do stosowania w produkcji żywności i napojów zakładach przetwórczych, gdzie przypadkowy kontakt smaru z żywnością może wystąpić. KSW – NSF H-1. Termal odporność (ciepła), wysoka wydajność do pracy w wilgoci i kurzu, dobra ochrona przed korozją cierną, właściwości awaryjne, ochrona przed zużyciem, zapobiega zjawisku stick-slip, łatwy montaż i demontaż, zapewnia stały moment dla połączeń gwintowanych.
Trwałość i magazynowanie: przy przechowywaniu produktu w zamkniętych oryginalnie opakowaniach i chłodnym miejscu okres trwałości wynosi 60 miesięcy od daty produkcji.
Ograniczenia: produkt nie jest sprawdzony ani zaproponowany, jako odpowiedni dla zastosowania medycznego lub farmaceutycznego
Produkty o podobnych właściwościach: Klübersynth UH1 64-1302, Gleitmo 810, KLUBER ALTEMP Q NB 50, Clarion Food Machinery HT EP Grease, ArChineFoodcare AC 2,Molydal BGM M61, GLEITMO 805,FOODLUBE MultiPaste, OKS 250, MOLYKOTE P-40 Paste