smary stosowane w przemyśle spożywczym

Molykote® G-0050 FM smary stosowane w przemyśle spożywczym

 

Poprzednia nazwa tego produktu to Molykote G-0050 FG

Biały smar plastyczny do zastosowań w przemyśle spożywczym, produkcji napojów i opakowań stosowany do smarowania węzłów tarcia o dużym obciążeniu lub udarowej pracy. Podstawowe zastosowanie smaru to smarowanie wszystkiego rodzaju łożysk tocznych, prowadnic ślizgowych, napędów łańcuchowych i kół zębatych przekładni zamkniętych, układów dźwigniowych, prowadnic, przegubów. Konsystencja (penetracja ASTMD217 na poziomie 370) smaru pozwala na stosowanie go w układach centralnego smarowania. Jest to najczęściej stosowany w przemyśle spożywczym smar mineralny typu NLGI 0 zagęszczony kompleksem aluminiowym. Zawarcie w produkcie szeregu dodatków pozwala rozszerzyć zakres stosowania i jest to typowy smar wielozadaniowy posiadający atest NSF do aplikacji metal/metal, metal/guma, metal/plastik. Biały smar Molykote G-0050 szeroko stosowany jest w przemyśle produkcji napojów oraz firmach farmaceutycznych. Wysokie parametry techniczne pozwalają na stosowanie smaru we wszystkich gałęziach przemysłowych, kiedy pożądane jest użycie smaru koloru białego. Molykote G-0050 FM może być stosowany w zakresie temperatur od -17 ° C + 150 ° C w zakładach posiadających certyfikat na zgodność z normą ISO 21469 i jako produkt o doskonałych właściwościach smarnych, dobrej przyczepności do powierzchni metalowych, bardzo dobrej odporność na wymywanie wodą oraz ochronie antykorozyjnej a w szczególności odporności zagęszczacza na ścinanie, wysokiej obciążalności, kompatybilności z wieloma elastomerami i tworzywami sztucznymi oraz atestami i normami FDA (NSF H1, FDA 21 CFR 178.3570, DIN51502: KPF 0K-20) oraz atestem Kosher i Halal. Smar Molykote G 0050 FM spełnia wymagania normy DIN 51825(Lubricants – Lubricating greases K – Classification and requirements)

Podstawowy skład chemiczny smaru to mineralny olej bazowy specjalnie rafinowany, kompleksowy zagęszczacz aluminiowy, białe cząstki smarne oraz dodatki typu EP/AW. Smar zawiera również produkty określane, jako microbiocide, które zapobiegają pleśni i bakteriom. Dzięki odpowiednim doborze składu smaru możemy zapewnić mu szeroki zakres zastosowań. Smarowanie części maszyn i urządzeń niezbędnych do produkcji i pakowania produktów spożywczych, napojów lub leków w przemyśle farmaceutycznym a w szczególności; łożysk tocznych, łożysk ślizgowych, przekładni łańcuchowych, łańcuchów, kół zębatych, wodzików i prowadnic.

Najistotniejsze cechy smaru to:

  • Dobra odporność na korozję
  • Dobra przyczepność do powierzchni metalowych i elastomerowych
  • Wysoka odporność na wodę
  • Kompatybilność z plastikami, elastomerami i metalami

Smar zarejestrowany jest w National Sanitation Foundation obecna nazwa NSF International posiada atest międzynarodowy w kategoria H1 – materiały do przypadkowego kontaktu z żywnością. Obecnie NSF jest niezależną międzynarodową organizacją non-profit, dokonującą certyfikacji bezpieczeństwa zdrowia i ochrony środowiska. W obszarze poprawy bezpieczeństwa żywnościowego organizacja opracowała dwa standardy: NSF / ANSI 51 (materiały do stosowania w urządzeniach do produkcji żywności), NSF / ANSI 61 (materiały do wykorzystania w systemów wody pitnej). Normy te obejmują listę wymagań dla materiałów, umożliwiając przypadkowy kontakt z żywnością i wodą do picia.

Tolerancja H1, którą posiada Molykote G-0050 FM oznacza, że smar posiada w swoim składzie oleje bazowe, zagęszczacze, dodatki, i inne elementy, znajdujące się na liście składników zatwierdzonych 21 CFR 178.3750.

Aplikacja produktu: oczyść powierzchnie kontaktowe. Zastosuj smar ręcznie, za pomocą smarownicy, automatycznego urządzenia smarującego lub za pomocą scentralizowanego układu smarowania.

Nowy smar powinien być pompowany aż do widocznego całkowitego wyparcia starego.

Ze względu na klasę konsystencji NGLI 0 i łatwość pompowania smar Molykote G050 FM jest najwłaściwszym rozwiązaniem dla centralnych systemów smarowania. Produkt charakteryzuje się dobrą przepustowością smaru w centralnych systemach smarowania. W przypadku smarowania łożysk tocznych należy postępować zgodnie ze wskazówkami ich producentów. Przy smarowaniu łożysk ślizgowych należy pompować świeży smar dotąd, aż stary smar zostanie wypłukany z układu

Opisywany produkt posiada swoje zamienniki w wersji;

NLGI 1 – DOW CORNING MOLYKOTE G-0051 FM

NLGI 2 – DOW CORNING MOLYKOTE G-0052 FM

Podstawowe dane produktu Molykote G-0050 FM:

Norma Treść Jednostka Wynik
CTM 0176B Kolor   Biały
Skład: olej bazowy mineralny, kompleksowy zagęszczacz aluminiowy, stałe cząstki smarne, dodatki przeciwzużyciowe EP i AW zwiększające obciążenia, zabezpieczające przed korozją.
  Zakres temperatur pracy ° C -17 do +149
ASTMD217 Penetracja Mm/10 370
DIN 51 818 Klasa konsystencji NLGI   0
ISO 2811 Gęstość w temperaturze 20 ° C  G / ml 1,04
DIN 51 562 Lepkość oleju bazowego w 40 ° C  cSt 99
ASTM D2265 Temperatura kroplenia ° C 260
DIN 51 350 Four-ball tester (VKA), obciążenie spoiny N 3922
  1770 obr / min / 10 s kG 400
  Prędkość DN  mm / min 390000
DIN 51 802 Metoda SKF-Emcor   0
Fed 791 Odparowanie oleju (24godz.w 100 ° C)  %

2

CTM: Firmowa metoda testów, kopie CTM-tych są dostępne na życzenie
ASTM: Amerykańskie Stowarzyszenie Badań i Materiałów
ISO: Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna
DIN: Deutsche Industrie Norm
JIS: Japanese Industrial Standard

Opakowania: 380 g, 1 kg, 25 kg

Normy i atesty: odporność na ciepło, właściwości antyadhezyjne, duża wydajność pracy w wilgoci, operatywność w zakurzonym środowisku, dobra odporność na wymywanie wodą, smar długoterminowy, właściwości antykorozyjne, kompatybilny z wieloma tworzywami sztucznymi, kompatybilny z wieloma elastomerami, doskonalą ochrona przed zużyciem, nie zawiera niklu, nie zawiera ołowiu, zawiera w składzie substancje hamujących rozwój bakterii i grzybów.

FDA 21 CFR 178,3570 H1 – Zatwierdzenie żywności: zgodność z normami FDA 21 CFR (dla materiałów z możliwością przypadkowego kontaktu z żywnością)

Tolerancja pokarmowa: kod kategorii NSF (H1 – materiały z możliwością przypadkowego kontaktu z żywnością; H2 – materiały, które nie mają kontaktu z żywnością) NSF Registration No. 136464, Koszerności, Halal

Trwałość i przechowywanie: przechowywać w temperaturze do 32 ° C w oryginalnym nieotwieranym opakowaniu. Tak przechowywany produkt ma okres trwałości 60 miesięcy od daty produkcji.

Ograniczenia: niniejszy produkt nie został przebadany pod kątem przydatności do zastosowań medycznych lub farmaceutycznych ani nie jest przedstawiany, jako produkt nadający się do tego typu zastosowań.

Produkty o podobnym składzie lub właściwościach: TOTAL NEVASTANE XMF 0, OKS 473, STRUB Calor 0, Bio-Food Grade E.P. Grease NLGI 0. Molyduval Soraja C 530, STRUB CALOR USDA H1, CASSIDA GREASE EPS, GREASE BEL-RAY NO-TOX FOOD, COGELSA ULTRAPLEX FG 0, LUBRIPLATE FGL-0, H1 Quinplex Food Machinery Lubricant, Alutac 362 FM, Inomax H-00, Foodmax ALU M, Kluber Paraliq GA 3400,

Molykote G-0050 FM