SKF smar LGFP 2 dla przemysłu spożywczego. LGFP 2 to czysty, nietoksyczny plastyczny smar łożyskowy na bazie medycznego oleju wazelinowego, ze środkiem zagęszczającym w postaci kompleksowego mydła glinowego. Znajduje szerokie zastosowanie w całej branży spożywczej a szczególnie w urządzeniach piekarniczych, przetwarzaniu żywności, produkcji napojów , przekąsek, maszynach i urządzeniach pakująco-paletyzujących. Liczne certyfikaty jak : FDA: U.S. Food and Drug Administration (Urząd ds. Żywności i Lekarstw USA) NSF: U.S. National Sanitation Foundation (Narodowa Fundacja Sanitarna USA) H1: Możliwość chwilowego kontaktu z żywnością. certyfikaty „halal” i „kosher”
Kod według normy DIN 51825 |
K2G-20 |
Klasa konsystencji według NLGI |
2 |
Typ mydła |
kompleksowe glinowe |
Barwa |
przezroczysty |
Rodzaj oleju bazowego |
wazelinowy medyczny |
Zakres temperatury pracy |
od –20 do +110°C |
Temperatura kroplenia w rozumieniu normy DIN ISO 2176 |
powyżej +250°C (powyżej +480°F) |
Lepkość oleju bazowego |
|
przy +40°C [mm²/s] |
130 |
Przenikanie w rozumieniu normy DIN ISO 2137 |
|
60 suwów [10–1 mm] |
265–295 |
Ochrona przed korozją |
|
próba w SKF Emcor zgodna z wymaganiami normy ISO 11007 |
0–0 |
Odporność na działanie wody |
|
DIN 51 807/1, 3 h przy +90°C |
maks. 1 |
Wydzielanie oleju |
|
DIN 51 817, 7 dni przy +40°C, obciążenie statyczne [%] |
1–5 |
Okres eksploatacji smaru w łożyskach tocznych |
|
trwałość L50 wg próby w R0F przy 10 000 obr/min [h] |
1 000 przy +110°C (+230°F) |
Działanie w warunkach zwiększonego nacisku (EP) |
|
wynik badania czterokulowego, obciążenie zgrzewania w rozumieniu normy DIN 51350/4 [N] |
min. 1 100 |
Nr rej. NSF |
128004 |
Tagi:Przemysł spożywczy mleczarski i piekarniczy