SKF smar LGFP 2 dla przemysłu spożywczegoLGFP 2 to czysty, nietoksyczny plastyczny smar łożyskowy na bazie medycznego oleju wazelinowego, ze środkiem zagęszczającym w postaci kompleksowego mydła glinowego. Znajduje szerokie zastosowanie w całej branży spożywczej a szczególnie w urządzeniach piekarniczych, przetwarzaniu żywności, produkcji napojów , przekąsek, maszynach i urządzeniach pakująco-paletyzujących. Liczne certyfikaty jak : FDA: U.S. Food and Drug Administration (Urząd ds. Żywności i Lekarstw USA)  NSF: U.S. National Sanitation Foundation (Narodowa Fundacja Sanitarna USA)  H1: Możliwość chwilowego kontaktu z żywnością.  certyfikaty „halal” i „kosher”

  Kod według normy DIN 51825

K2G-20

Klasa konsystencji według NLGI

2

Typ mydła

kompleksowe glinowe

Barwa

przezroczysty

Rodzaj oleju bazowego

wazelinowy medyczny

Zakres temperatury pracy

 od –20 do +110°C
(od –5 do +230°F)

Temperatura kroplenia w rozumieniu normy DIN ISO 2176

powyżej +250°C (powyżej +480°F)

Lepkość oleju bazowego

 

przy +40°C [mm²/s]
przy +100°C [mm²/s]

130
7,3

Przenikanie w rozumieniu normy DIN ISO 2137

 

60 suwów [10–1 mm]
100 000 suwów [10–1 mm]

265–295
maks. +30

Ochrona przed korozją

 

próba w SKF Emcor zgodna z wymaganiami normy ISO 11007

0–0

Odporność na działanie wody

 

DIN 51 807/1, 3 h przy +90°C

maks. 1

Wydzielanie oleju

 

DIN 51 817, 7 dni przy +40°C, obciążenie statyczne [%]

1–5

Okres eksploatacji smaru w łożyskach tocznych

 

trwałość L50 wg próby w R0F przy 10 000 obr/min [h]

1 000 przy +110°C (+230°F)

Działanie w warunkach zwiększonego nacisku (EP)

 

wynik badania czterokulowego, obciążenie zgrzewania w rozumieniu normy DIN 51350/4 [N]

min. 1 100

Nr rej. NSF

128004

Tagi:Przemysł spożywczy mleczarski i piekarniczy

smar łożyskowy

SKF smar LGFP 2