Molykote® G-4500 FM Multi-purpose Synthetic Grease
syntetyczny smar H-1
Wielozadaniowy syntetyczny smar Dow MOLYKOTE G-4500 FM – dawna nazwa Molykote G-4500 to syntetyczny smar spożywczy stosowany do smarowania łańcuchów, łożysk, prowadnic i przekładni w przemyśle spożywczym. Biały uniwersalny syntetyczny (PAO) o szerokim zakresie temperatur smar z atestem NSF służy do długotrwałego smarowania węzłów o dużym obciążeniu i średnich dużych prędkościach.
Smar zapewnia szeroki zakres temperatur pracy (-40 do +150° C ), moment obrotowy w niskiej temperaturze, odporność na zużycie i wysoką nośność. Tolerancja spożywcza smaru Molykote G-4500 FM sprawiła, że jest bardzo popularny w zakładach przetwórstwa spożywczego.
W składzie smaru to jako olej bazowy zastosowano polyalphaolefine –PAO, zagęszczacz aluminium komplex oraz nieścieralne dodatki (tzw. wypełniacze) – smary stałe wzmocnione politetrafluoroetylenem PTFE. Jest to bardzo powszechny w całym świecie smar dla przemysłu spożywczego (tolerancja NSF H1) do długoterminowego smarowania montażu i konserwacji. Spełnia wymagania dotyczące wykazu określone w przepisach FDA 21 CFR 178.3570 i jest zarejestrowany w NSF w kategorii H1 do przypadkowego kontaktu z żywnością pod numerem 127847.
Molykote G 4500 FM łączy w sobie zalety szerokiej zgodności z różnymi materiałami i dzięki temu może współpracować z powierzchniami: metal/metal, metal/guma, guma, plastik i szereg elastomerów. Inne zalety smaru wynikające z jego składu chemicznego to : wysoka nośność, odporność na ciepło i niskie temperatury, odporność na mokre warunki a nawet na mycie wodą w tym zmywanie roztworami myjącymi i dezynfekującymi. Smar wykazuje długą żywotność, niską odporność na ścinanie w ujemnych temperaturach, skuteczną ochronę przed korozją i właściwości antykorozyjne, wysoką odporność na pracę w warunkach zapylenia, a właściwości smarowania awaryjnego i właściwości przeciwzużyciowe rozszerzają zakres stosowania.
Długotrwałe smarowanie podczas montażu i konserwacji atest NSF H-1 pozwala stosować smar w zakładach związanych z przetwarzaniem żywności, w tym w mikserach, silnikach, przenośnikach, urządzeniach niskotemperaturowych, maszynach pakujących i wielu innych zastosowaniach w przemyśle spożywczym lub poza nim, w których może być pożądany biały smar. Takie zastosowania mogą obejmować meble, oprzyrządowanie, sprzęt fotograficzny i optyczny. Inne zastosowania smaru to smarowanie łańcucha; maszyny spożywczej, koła zębatego, skrzyni biegów, pompy ; łożyska ślizgowego, tulei oraz węzłów smarnych z tworzyw sztucznych; Ponadto smar pozwala skutecznie smarować napędy śrubowe; łożyska elementów tocznych i elementów z gumy i elastomeru a nawet prowadnic, wielowypustów i uszczelek.
Smar Molykote DC G-4500 FM jest bardzo skuteczny w smarowaniu łańcucha przenośnika zarówno w przemyśle spożywczym jak i pozostałych gałęziach wytwórczych. Skutecznie chroni łańcuch przed korozją, wilgocią i eliminuje hałas.
Doskonałe właściwości w zakresie wodoodporności pozwalają szeroko stosować smar w zakładach piwowarskich, mleczarskich i produkcji napojów. Poza licznymi podstawowymi punktami smarnymi stosowany jest do smarowania agregatów sprężarkowych na linii rozlewu piwa w rozlewni wina stosowany jest również do uszczelnienia tłoka siłowników w automatycznych rozlewniach natomiast w przemyśle drzewnym do smarowania prowadnicy obróbki drewna.
Sposób użycia: jest typowy dla smaru stałego; nakładać się na powierzchnie wolne od zanieczyszczeń i starego smaru. Smarować pędzlem, szpachlą, pistoletem z tuby lub automatycznym urządzeniem do smarowania.
Podstawowe dane Molykote G-4500 FM
Norma | Treść | Jednostka | wynik |
CTM 0176B | kolor | biały | |
Skład: syntetyczny olej bazowy PAO, zagęszczacz kompleks aluminium, białe smary stale w tym politetrafluoroetylen (PTFE), inhibitory korozji | |||
DIN 51825 | |||
DIN 51502 | KPFHC2N-40 | ||
ISO 6743 | L-X-DDEB 2PTFE | ||
Temperatura pracy | ° C | -40 do+ 150 | |
ASTM D2265 | Temperatura kroplenia | ° C | > 270 |
Din 51 818 | Klasa konsystencji NLGI | 2 | |
ASTM D 217 | Penetracja w 25 ? C | mm/10 | 265-295 |
ASTM D445 | Lepkość oleju bazowego w 40 ° C | cSt | 100 |
ASTM D445 | Lepkość oleju bazowego w 100 ° C | cSt | 14,4 |
ISO 2811 | Gęstość w temperaturze 25 ° C | g / cm3 | 0,84 |
FD 791-32/2 | Strat odparowywania (24 h, 100 ° C), | % | 0,4 |
FD 791-32/2 | Oddzielenie oleju (24 h, 100 ° C) | % | 3,1 |
ASTM D4693 | Niskotemperaturowy moment przy -40 ? C | Nm | 0,9 |
ASTM D2266 | Wskaźnik zużycia (test tarcia czterokulowego, 1200 obr / min / 392 N / 75 ° C / 1 godz.) | mm | 0,5 |
ASTM D2596 | Four-ball EP, obciążenie spoiny, minimum | N | > 3.100 |
ASTM D2509 | TIMKEN test, OK obciążenie | kg | > 18 |
Współczynnik prędkość(mm) x (rpm), szacowany | mm/min | 325.000 | |
ASTM D93 | Temperatura zapłonu tygiel zamknięty | ° C | :> 200 |
Tolerancja na żywność: zgodny z FDA 21 CFR (dla materiałów z możliwością przypadkowego kontaktu z żywnością) | – | FDA 21 CFR 178.3570 | |
Atesty | Atest NSF H-1 Nr. 127847 | ||
Halal DOW.6792.7239.150010.US |
CTM: Firmowa metoda testów, kopie CTM-tych są dostępne na życzenie
ASTM: Amerykańskie Stowarzyszenie Badań i Materiałów.
ISO: Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna.
DIN: Deutsche Industrie Norm
Opakowanie produktu: · 400 g, 5 kg, 25 kg
Trwałość i przechowywanie: w przypadku przechowywania w temperaturze nieprzekraczającej 40 ° C w oryginalnych zamkniętych pojemnikach, produkt ten nie traci swoich właściwości przez okres 60 miesięcy od daty produkcji
Normy i atesty: Tolerancja Food: Kategoria Kod NSF (H1 – materiały z przypadkowego kontaktu z żywnością; H2 – materiał nie w kontakcie z żywnością) – H1
Tolerancja jedzenie: zgodność z FDA 21 CFR (dla materiałów do incydentalnego kontaktu z żywnością) – FDA 21 CFR 178.3570. Atest Halal..
Produkty o podobnym składzie lub własnościach: Klübersynth UH1 14-222, OKS469, Royal Purple Ultra Performance Grease, OKS 472, GERALYN G-SW2, Huskey LUBE-O-Seal, Ultra-Performance White FDA Grease, FRAGOL GREASE FG-AL PLUS, Non Tox Grease Synt – NLGI 2, ELKALUB GLS 980 / N2, Aluplex FGS Grease EP 2,